ESTI MESE

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy egércsalád, sok-sok apró egérgyerekkel. Egérmama, miután a piciket elvitte az óvodába, ment a boltba uzsonnára valót vásárolni. Ahogy jött hazafelé a teli szatyorral, Cili cica elkapta és hazavitte a kicsinyeinek ebédre. A cicusok miután jóllaktak, elégedetten nyalogatták a bajszukat és kisvártatva elaludtak. Ti is aludjatok jól.
Szép álmokat, gyerekek!


A DARU

Hófehérke a Héttörpe házában lakott. Egész nap nem csinált semmit, csak unatkozott. Unatkozni viszont csak a buta ember szokott, ő meg nem volt buta. Olyannyira nem volt buta, hogy elhatározta, dolgozni fog. Gyerekkora óta szerette a darukat nézegetni és ha nem látott egyet sem, akkor elképzelte őket. Hófehérke ezért toronydaru-kezelő iskolába iratkozott be. Szorgalmasan tanult, így a végén nagyon jól vizsgázott és világ legszebb toronydarusa lett belőle. De hiába volt a legszebb és a legügyesebb, munkát mégsem talált.

Héttörpe a bányában dolgozott, viszont a bánya egyszer csak elfogyott, bezárták, megszűnt létezni. Héttörpe munka nélkül maradt. Hófehérke és Héttörpe együtt szomorkodott otthon. Nem dolgoztak, ezért nem volt pénzük még annyi sem, hogy fagyit vehessenek. Nos, így szomorkodtak, szomorkodtak, mígnem Hófehérkének pompás ötlete támadt. Alapítsunk céget! – javasolta. Legyen a nevünk ezek után Hófehérke & Héttörpe Corporation. Csináljuk ezután azt, amihez nagyon értünk és szeretjük is csinálni! Így lett. Héttörpe kiásta a földből a dolgokat, Hófehérke pedig felemelte magasra azt a daruval.

A cég nagyon sikeressé vált, rengeteget tudtak dolgozni. Az emberek csodálattal nézték az ásást és az emelést, ezért sok pénzt adtak nekik. Fagylaltra jutott bőven, de még Győri édes kekszet, linzerkarikát, csokitortát és Cappyt is tudtak venni a boltban.

Héttörpét büszkeség töltötte el, mert Hófehérke a kezével hatalmas darut tudott irányítani. Felnézett rá, hiszen nemcsak hogy magas volt Hófehérke, hanem a 25 méteres toronydaru tetején dolgozó csodálatos lány így még magasabbnak tűnt számára. Héttörpe hirtelen szerelmes lett és amint lemászott Hófehérke a toronydaru tetejéről megkérte, hogy legyen a felesége. Hófehérke nagyon boldog lett, mert titkosan szerelmes volt Héttörpébe, csak eddig még nem merte neki megmondani ezt.

Szóval, Hófehérke nagyon boldog lett, viszont azt kérte Héttörpétől, inkább ne házasodjanak össze, mert a házasságosok később már nem szeretik egymást és ezért elválnak. Ha meg gyerekük van, az szomorú lesz, mert a szülei veszekszenek, végül nem mind laknak együtt vele. A házasság megöli a szerelmet és az nem jó, ellenben a szerelem megöli a házasságot és az jó. A gyerek azt szereti, ha a felnőttek szerelmesek egymásba, mert a szerelem a legjobb dolog a világon. Meg a toronydaruk.


A VARÁZSDOBOZ

A varázsdoboz tényleg varázsos volt. Két dolgot is tudott csinálni: mindenféle formájúvá változtathatta magát. A másik, hogy tudott kicsinyíteni és nagyítani.

A zsiráfok bújócskáztak. A zsiráfnak rettentő nehéz a bújócskázás, mert minden mögül kilátszik. Ha például elbújik egy fa mögé, kilátszik a teteje. Az egyik zsiráf gondolt egyet, megkérte a varázsdobozt segítsen neki, hogy ne látszódjon. A varázsdoboz zsiráf formájúvá alakult, a zsiráf belebújt. De a pajtásai hamar megtalálták, mert igencsak feltűnő egy zsiráfformájú doboz a szavannán. Más megoldást kellett keresni.

Hát ezaz! Megkérem a varázsdobozt, kicsinyítsen le. - gondolta a zsiráf.

A zsiráf ezután nagyon sikeresen bújócskázott. A pajtásai, hogy igazságos legyen a játék, szintén lekicsinyíttették magukat, így akár az egérlyukban is el tudtak bújni, ha nem volt otthon az egér.

Egyszercsak megérkezik jóbarátjuk, a krokodil. A krokodilnak rettentő nehéz bújócskáznia, mert minden mögül kilátszik. Ha például elbújik egy fa mögé, kilóg az eleje és a vége, a közepét meg alig takarja el a fa törzse. Így hát a krokodil is lekicsinyíttette magát a varázsdobozzal. Most akár az egérlyukban is el tudott bújni, ha nem volt otthon az egér. Így bújócskáztak, mígnem megérkezet barátjuk, az elefánt.

Az elefántnak rettentő nehéz bújócskáznia, mert minden mögül kilátszik. Csak a hegy mögül nem látszik ki, viszont a szavannán nem volt hegy a közelben. Úgyhogy az elefánt is lekicsinyíttette magát, most aztán egy egérlyukban is el tudott bújni, ha nem volt otthon az egér. Délre a krokodil megéhezett, gondolta elmegy a tóra gazellát fogni. Az elefánt is vele tartott, mert melege volt. Nos, ekkor derült ki, nagy a baj.

Az elefántok jól tudnak úszni, ő sehogyan. Valamiért nem tanult meg úszni. Régen úgy volt, hogy bement a tó közepére fröcskölni magát, de most, amint a vízbe lépett, rögtön elmerült. Olyan pöttöm volt szegény. A krokodil olyan pöttöm volt, hogy még a legkisebb gazellát sem tudta elkapni, kiröhögték.

A zsiráfok sem tudtak ebédelni. Éhesen bőgtek, mert nem érték el a faleveleket. Megkérték hát a varázsdobozt, nagyítsa vissza őket eredeti méretűre. Igen ám, de a varázsdoboznak sehogy sem jutott eszébe a nagyító varázsige, hiába törte a fejét, semmi. Mit volt mit tenni, a varázsdoboz lekicsinyítette a tavat, a gazellákat, a fákat.

Most viszont a halak reklamáltak, hogy nem férnek el a tóban. A varázsdoboz őket is lekicsinyítette. Jöttek a horgászemberek panaszkodni, túl kicsik lettek a halak, fél fogukra sem elég. Az oroszlán, a szavanna királya is reklamált. Nézzétek, itt a kiskirály! – mondták neki az állatok és kiröhögték, mert olyan pöttöm volt.

A varázsdoboz ezért lekicsinyítette az összes többi állatot, az összes növényt, hegyet, folyót, völgyet, embereket... Mindent, nehogy baj legyen és valaki megint reklamáljon valami miatt. Így viszont - ha jól belegondolunk -, semmi nem változott, az arányok megmaradtak. A pöttöm zsiráf, a pöttöm elefánt, a pöttöm krokodil megint kilátszott a fa mögül, mert a fa is pöttöm volt. Megint nem tudtak bújócskázni, a pöttöm elefánt nem tudott pancsolni a pöttöm tóban, mert elmerült, satöbbi.

A varázsdoboz látta, ez így nagyon-nagyon nem jó, mert a Nap, a Hold meg a csillagok pöttömsége miatt kiröhögték a Földet. Teljesen felesleges volt mindent lekicsinyíteni, vissza kell mindent nagyítani. Igen ám, de még mindig nem jutott eszébe a nagyító varázsige. Végre eszébe jutott, megkeresi az interneten, mert az internet arra való, hogy ha valamit nem tudunk, ott megnézzük. És a Google kiadta a nagyító varázsigét! A varázsdoboz visszanagyított mindent.

Most, hogy minden az eredeti méretűvé lett, voltaképp rendben lett volna a dolog, de a bújócskázás nehézsége ezután is megmaradt. Gondolkodtak, mitévők legyenek. Végül rájöttek a szuper megoldásra: ha bújócskázni rettentő nehéz, akkor fogócskázni kell és ha elfáradnak, alagutas homokvárat építeni az egérnek ahová el tud bújni, ha éppen nincs otthon.


ÚJSÁGCIKKEK